XX LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE IM. K. I. GAŁCZYŃSKIEGO
W szkole realizowane są aż 4 programy Erasmus+! W roku 2019 zostały złożone 4 wnioski i szczęśliwym trafem wszystkie zostały zaakceptowane. Oferujemy naszym wychowankom ciekawe możliwości edukacyjne i wychowawcze. Oto ich krótka charakterystyka:
„ALL DISEASE BEGINS IN THE GUT”
Kraje partnerskie: POLSKA, GRECJA, LITWA, SŁOWACJA, TURCJA, WŁOCHY
Czas trwania projektu : 01. IX. 2019 – 31. VIII.2021
„IT’S OUR WORLD – TAKE CARE OF IT
Kraje partnerskie: CZECHY, POLSKA, HISZPANIA, WŁOCHY
Czas trwania projektu : 01. IX. 2019 – 31. VIII.2021
„ARE WE REALLY SOCIAL WITH SOCIAL MEDIA?” –
Kraje partnerskie: CHORWACJA, ESTONIA, ŁOTWA, POLSKA, TURCJA
Czas trwania projektu: 01. X. 2019 – 30. IX.2021
„DROGA DO NOWOCZESNEJ SZKOŁY – KSZTAŁCENIE KADRY PEDAGOGICZNEJ”
Czas trwania projektu: 01. VI. 2019 – 31. X.2020
Erasmus+ to program Unii Europejskiej w dziedzinie edukacji, szkoleń, młodzieży i sportu na lata 2014-2020. Jego całkowity budżet wynosi 14,7 mld euro. Erasmus+ opiera się na osiągnięciach europejskich programów edukacyjnych, które funkcjonowały przez 25 lat, i jest wynikiem połączenia następujących europejskich inicjatyw realizowanych przez Komisję Europejską w latach 2007-2013: programu „Uczenie się przez całe życie”, programu „Młodzież w działaniu”, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink, oraz programów współpracy z krajami uprzemysłowionymi w dziedzinie szkolnictwa wyższego.
Po więcej informacji warto zajrzeć na stronę Erasmus+
Nic. Nasze projekty otrzymały dofinansowanie z programu Erasmus +, dlatego działania projektowe będą bezpłatne dla uczestników.
Z początkiem grudnia nauczyciela xx Liceum Ogólnokształcącego pojechali z 4-dniową wizytą do Turcji w ramach działań projektowych ERASMUS. Pani Luiza Sokołowska i pan Rafał Bartnik wzięli udział w cyklu wykładów i warsztatów pod nazwą „ All disease begans In the gut” (Każda choroba ma swój początek w jelitach). Zajęcia odbywały się w szkole Goztepe Ihsan Kursunoglu Anadolu Lisesi w Stambule.
Projekt miał na celu propagowanie zdrowego stylu życia, zdrowego odżywiania, a także uświadomienie młodzieży o potrzebie dbania o jelita, które odgrywają nieocenioną rolę w procesach fizjologicznych organizmu.
Wykłady
Mówcy podczas swoich wystąpień rozszerzali wiedzę słuchaczy, m.in. na temat probiotyków, prebiotyków oraz produktów, które mają właściwości prozdrowotne. W obliczu niezdrowego stylu życia jakie prowadzą dziś w większości mieszkańcy Europy , zwłaszcza ludzie młodzi, informację te miały ogromną wartość.
Warsztaty praktyczne
Podczas tych zajęć. Uczestnicy zapoznawali się z praktycznym zastosowaniem wiedzy, m.in. przez przygotowywanie potraw budujących florę bakteryjną. Kiszonki, produkty fermentacji, to te, które w najlepszym stopniu wzmacniają jelita. Goście z różnych krajów mogli porozmawiać o swoich regionalnych sposobach przygotowywania takich potraw.
Wizyta w Stambule miała również na celu omówienie tego, co udało się już osiągnąć dotychczas w poszczególnych szkołach jak i wypracowanie kolejnych sposobów realizacji zadać projektowych. W tym organizacyjnym spotkaniu koordynatorów wzięli udział nauczyciele z Turcji, Grecji, Litwy, Słowacji i oczywiście z Polski. Podczas następnych wizyt w krajak biorących udział w projekcie Erasmus wezmą udział również uczniowie.